دو سیما روی آنتن میرود و با وجود پخش کوتاهمدت آن توانسته بسیاری از مخاطبان نوجوان دختر و پسر را با خود همراه کند.
برنامه «شیش تایی آ» دغدغهها، مشکلات و مسائل مربوط به نوجوانان امروزی را مورد بحث و بررسی قرار میدهد.
جوادزاده علاوه بر سالها فعالیت در شبکه رادیویی جوان، کارگردانی برنامههایی همچون «نیمروز»، «گزینه جوان» در شبکه سه و تهیهکنندگی برنامه «روز از نو» را در شبکه دو به عهده داشته است.
با این تهیهکننده در خصوص چگونگی تولید و میزان مشارکت مخاطبان به گفتوگو نشستیم.
برنامه «شیش تایی آ» با چه رویکردی تولید و پخش میشود؟
این برنامه مختص نوجوانان امروز است، نوجوانانی که در حال حاضر به اینترنت، ماهواره و اطلاعات روز دنیا دسترسی دارند و براحتی نمیتوان آنها را با روشهای سابق پای تلویزیون نشاند. به همین دلیل ما سعی کردیم برنامهای تولید کنیم که برای این گروه سنی جذاب باشد و آنها را پای تلویزیون نگاه دارد. در این برنامه همه بخشها حتی دیالوگهای مجریان برنامه به صورت خاص و ویژه نوجوانان طراحی شده است. رویکرد ما در این برنامه بسیار متفاوت است و نمیخواهیم صرفا یک برنامه استودیو محور یا گفتوگو محور داشته باشیم، بلکه میخواهیم برنامهای ترکیبی داشته باشیم تا با زبان ویژه نوجوان اطلاعات درست و مورد نیازشان را به آنها منتقل کنیم.
برای اینکه به چنین مهمی دست یابید موضوعات برنامه را چگونه انتخاب میکنید؟
تجربه برنامهسازیم طی سالهای گذشته برای دستیابی به موضوعات شش تایی آ خیلی کمک کرد. ما از منابع مختلف، نیازهای روز این قشر از جامعه را شناسایی میکنیم. قبل از تولید، مدتی را صرف پیشتولید و تحقیقات صرف کردیم تا بتوانیم برنامهای را به پخش برسانیم که براساس نیاز مخاطب باشد. چون اگر برنامهای بدون در نظر گرفتن نیاز مخاطبش روی آنتن برود نمیتواند موفق باشد.
نیازسنجی و پیش تولید تا چه اندازه در موفقیت برنامه شما نقش دارد؟
مخاطب ما مشخص است و ما بدون برنامهریزی و پیش تولید نمیتوانیم برنامهای جذاب و با کیفیت و مخاطبپسند ارائه کنیم. بر همین اساس برنامهریزی و پیشتولیدی که داریم و همچنین توجه خوبی که مدیران شبکه دو و معاونت سیما به این گونه برنامهها دارند به ما کمک میکند. برنامهسازی برای نوجوانان در کشور ما و با شرایط بومی و فرهنگی خاص، نیازمند تحقیقات میدانی گستردهای است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد و ما هم با توجه به این موضوع، تحقیقاتی انجام دادهایم. باید بدانیم نوجوانان ما امروزه در کنار تربیت خانوادگی و مدرسهای، از تربیت رسانهای نیز برخوردارند و تلویزیون علاوه بر پر کردن اوقات فراغت و سرگرمی میتواند بر رفتار و رشد فکری آنها نیز تاثیر بگذارد. پس باید برنامهای را برای آنها تولید کنیم که براساس خواستههای آنها باشد.
مهمانان برنامه بر چه اساسی انتخاب میشوند؟
انتخاب مهمانها به موضوعات و اتفاقاتی که در طول هفته رخ میدهد، بستگی دارد. مهمانان را متناسب با نیاز و مسائل مربوط به نوجوانان انتخاب میکنیم. افرادی که به برنامه دعوت میشوند بیشتر نوجوانان هستند. البته گاهی اوقات هم پیش میآید که افراد بزرگتری به برنامه دعوت میشوند، اما بیربط با قشر نوجوان و موضوع برنامه نیستند. افراد موفق که در همه نقاط کشور هستند بخشی از مهمانان برنامه را تشکیل میدهند.
برنامه شیش تایی آ شامل چه بخشهایی است؟
بخش رو من حساب نکن، نگاه فانتزی یک تنبل به دنیاست که توسط محمد پوریا نوشته و اجرا میشود. بخش شیش دونگ که نگاه دقیق و علمی به برخی موضوعاتی دارد که ساده از کنارشان میگذریم. شیش نفر به یه نفر از بخشهای دیگر برنامه است که نوجوانان سوالاتشان را از شخصیتهای معروف میپرسند و رادیو شیش هم بخش دیگری است که شوخی با برنامه رادیو هفت است. البته بخشها در حال افزایش است و ما سعی میکنیم در این حوزه هم به روز باشیم و بخشهای برنامه نیز به خواسته و با مشارکت خود مخاطبان تولید و پخش شود.
به چه دلیلی اسم برنامه را شیش تایی آ انتخاب کردید؟
من در همه برنامههایم، حساسیت خاصی در انتخاب نام برنامه دارم، چون معتقدم نام برنامه، پیشانی آن محسوب میشود و باید هوشمندانه انتخاب شود. ما ابتدا اسم برنامه را منفی ۱۸ انتخاب کرده بودیم و تا آخرین لحظات هم قرار بر همین بود، اما مدیران شبکه گفتند نام دیگری را برای برنامه انتخاب کنیم که ما در نهایت با توجه به اینکه در شش روز هفته برنامه داشتیم و دیدیم شیش تایی آ نام مناسبی است همین نام را انتخاب کردیم. در هر شش روزی که برنامه داریم، اتفاق جدیدی رخ میدهد و البته مد نظر داشتیم شش بخش هم روی آنتن ببریم که به دلیل کمبود وقت هنوز موفق نشدیم. کلمه نوجوان هم خودش شش حرف است. امیدوارم این اسم برای مخاطب هم جذاب باشد.
به نظر میرسد تلویزیون برنامه موفقی بعد از «نیمرخ» برای قشر نوجوان نداشته است. شما با این موضوع موافقید؟
ساختن برنامه برای نوجوانان از مقولههایی است که به ذوق و خلاقیت بصری زیادی برای جذب مخاطب نیاز دارد. خلاقیت، هم در فرم و هم در محتوای برنامهها میتواند وجود داشته باشد. البته نمیتوان گفت بعد از نیمرخ برنامه موفقی درخصوص نوجوانان تولید نشده است. برنامههایی هم داشتیم که خلاقانه روی آنتن رفتند و توانستند مخاطبان زیادی را جلب کنند که از آن جمله میتوان به کولهپشتی و نیمروز اشاره کرد. برنامههای مخصوص نوجوانان برای مخاطبان سراسر کشور ساخته میشود، بنابراین باید توجهی ویژه به همه نوجوانان کشور کرد و برنامه به گونهای تولید شود که مخاطبان در آن مشارکت داشته باشند.
چطور باید این مشارکت را ایجاد کرد؟
مشارکت یکی از ویژگیهای اصلی برنامههای نوجوانان است. به این معنا که بیشتر برنامههای تلویزیونی به سوی اجرای اجرا پیش میرود و از آنجا که یک برنامه زنده، مشارکت زیاد مخاطبان را میطلبد، مشارکت در تولید یک برنامه زنده حتی به عنوان یک قالب برنامهسازی مطرح شده است. در برنامه شیش تایی آ، نوجوانان از طریق پیامک ۳۰۰۰۰۲۶۶ و وب سایت برنامه به نشانی www.6taeea.ir با ما در ارتباط هستند و چهرههای موفق و خلاق در زمینههای مختلف را از همین طریق شناسایی میکنیم. حتی گاهی در حوزه برنامهسازی هم از آنها دعوت به همکاری میکنیم. چند روز پیش، از ده نفر هم که علاقهمند به اجرا بودند تست گرفتیم. فرصتی را برای شناسایی استعدادهای نوجوانان فراهم کردهایم تا آنها این برنامه را از خودشان بدانند و با آن در ارتباط باشند. مشارکت از طرق مختلف امکانپذیر است و ما هم تلاش میکنیم مخاطبان در بخشهای مختلف برنامه با ما مشارکت بیشتری داشته باشند.
فکر میکنید تا چه اندازه در این زمینه موفق بودهاید؟
بازخورد پیامکها که بالای ۱۷ هزار در روز است و همچنین حضور نوجوانان در سایت برنامه نشان از این دارد که گروه برنامهساز شیش تایی آ موفق بوده است.
این برنامه تا کی ادامه خواهد داشت؟
تا وقتی که مدیران شبکه و مخاطبان احساس نیاز کنند ما میتوانیم برنامه را تولید و پخش کنیم و همه اعضای گروه به صورت برنامهریزی شده و هدفمند در اختیار برنامه هستند تا بتوانند برنامه مطلوبی را روانه آنتن کنند.
فرشید شکیبا – جام جم
نظرات شما عزیزان: